• Afspraak binnen 7 dagen
  • Onafhankelijk advies
  • Advies op maat
  • Beoordeeld met een 5.0/5 (17 beoordelingen)
BENG berekening aanvragen bij DuraPlus
 

BENG Berekening laten maken

Wil je een BENG berekening laten maken? DuraPlus verzorgt als onafhankelijk adviesbureau snel en deskundig een BENG berekening voor jouw nieuwbouw woning

  • Snel en eenvoudig een BENG berekening laten maken Snel en eenvoudig een BENG berekening laten maken
  • Deskundig en gecertificeerd volgens de NTA8800 en BRL9500 Deskundig en eigen BRL9500 certificering
  • BENG oplossingsgericht Wij denken eventueel mee in materiaalkeuze
  • Combinatiekorting met overige bouwbesluitberekeningen Combinatiekorting met andere bouwbesluitberekeningen
Direct een vrijblijvende prijs ontvangen?

Ontvang in een paar simpele stappen direct een vrijblijvende offerte per e-mail. Voor een BENG-berekening, maar ook optionele andere berekeningen.

Het laten maken van BENG berekening hoeft helemaal niet ingewikkeld en tijdrovend te zijn. DuraPlus heeft de juiste kennis en ervaren om BENG berekening op een snelle en soepele manier te laten verlopen. Daarnaast is de BENG berekening bijvoorbeeld te combineren met bijvoorbeeld een daglichtberekening of een ventilatieberekening. Alles onder één dak met een vlotte doorlooptijd die we proberen te beperken tot enkele weken voor het opleveren van het eindresultaat.

leaf icon
Waarvoor is een BENG berekening volgens NTA8800

Waarvoor is de BENG berekening?

Er gelden eisen voor de energiezuinigheid van een woning. Deze eisen zijn verplicht gesteld voor het bouwen of verbouwen van een gebouw en bestaan uit de onderstaande onderdelen:

  • EP1 - energiebehoefte BENG1: De energiebehoefe, hang o.a. af van de mate van isolatie
  • EP2 - primair fossiel energieverbruik BENG2: Primair fossiel energiegebruik, afgestemd op de behoefte van EP1
  • EP3 - aandeel hernieuwbare energie BENG3: Aandeel hernieuwbare energie van het energiegebruik
  • TO juli - overhitting voorkomen TO-Juli: Oververhitting beperken in de zomer

Dit pakket wordt ingediend bij de gemeente ter goedkeuring van een bouwaanvraag. Hierbij dient de BENG berekening als bewijsstuk naar de gemeente toe waarmee inzichtelijk gemaakt wordt hoe er de gestelde duurzaamheidseisen voldaan gaat worden. Zonder een kloppende berekening wordt de bouwaanvraag afgekeurd.

Wie mag BENG berekening uitvoeren?

Een BENG berekening is een relatief nieuwe bepalingsmethode, verplicht om op te nemen als onderdeel van de omgevingsvergunning. Een nieuwe, zwaardere methode, om theorie en praktijk dichter bij elkaar te laten komen. Deze berekeningen mogen daarom alleen uitgevoerd worden door gekwalificeerde BRL9500 Energie Prestatie Adviseurs met de minimale kwalificatie Detailmethodiek.

Wanneer is BENG berekening verplicht?

Een BENG berekening maken is verplicht bij het aanvragen van de omgevingsvergunning voor zowel bestaande gebouwen als het verbouwen van bestaande gebouwen. De omgevingsvergunning, voorheen beter bekend als de bouwvergunning, is het pakket met verplichte zaken zoals de bouwtekeningen, BENG berekening, daglichtberekening, MPG berekening en nog aantal andere zaken.

Leaf icon
Een BENG berekening mag alleen uitgevoerd worden door een gediplomeerd Detailmethodiek energie prestatie adviseur

Wat kost een BENG berekening?

Individuele woning

Voor bijvoorbeeld een enkele vrijstaande woning is een BENG berekening al mogelijk vanaf 250,- euro. Daarbij spelen factoren zoals complexiteit van de woning een rol. Meerdere woningen zal de prijs per woning uiteraard verder doen zakken door schaalvoordeel.

  • BENG goedkoop vrijstaande woning Al vanaf 250,- euro
  • Label geregistreerd bij RvO Berekening geregistreerd bij het RvO

Appartementen

Een Appartementencomplex dient als gebouw in zijn geheel aan de eisen te voldoen, en enkel de TO-juli eis per appartement. Door het schaalvoordeel dat er te behalen valt zijn er al al prijzen mogelijk vanaf 50,- per appartement.

  • BENG Appartementen goedkoop Al vanaf 50,- euro
  • BENG goedkoper door schaalvoordeel appartementen Schaalvoordeel toepasbaar

Projectmatig

Bij grotere projecten waarbij er veel BENG berekeningen worden gemaakt als onderdeel van een groter plan gaat het eigenlijk altijd om maatwerk. Hier bepalen we gezamenlijk hoe we de samenwerking opzetten en prijzen. Hierbij kan dan gekozen worden tussen een vaste prijs per woning of het in rekening brengen van uren op basis van nacalculatie.

  • BENG projectmatig aanvragen op vaste prijs of nacalculatie Vaste prijs of nacalculatie
  • Voordeliger door schaalvoordeel Voordelig door schaalvoordeel

Op zoek naar overige bouwbesluitberekeningen?


We bieden meerdere bouwbesluit-berekeningen aan zoals daglicht-, ventilatie-, spui- of mpg-berekening. Door deze berekeningen te combineren is er combinatiekorting van toepassing.

  • BENG Appartementen goedkoop Al vanaf 50,- euro
  • BENG goedkoper door schaalvoordeel appartementen Korting door meerdere berekeningen te combineren

Wat klanten over ons vertellen

Goede service en communicatie!

S.
Sven Schoenmakers
1 dag geleden

Heel erg tevreden, vriendelijk, attent, en deskundig advies. Binnen twee dagen nadat het eerste contact was gelegd was, is de opname gedaan en het energielabel van de woning bekend en verwerkt. DuraPlus is een aanrader !!

T.
Ton Reuvers
2 maanden geleden

Snel en correct afgewerkt

N.
Niek van Venrooij
2 maanden geleden

Snel en vakkundig geholpen door Richard met het vaststellen van het definitieve energielabel voor onze woning na een aantal duurzaamheid aanpassingen. Was een prettige samenwerking. Een aanrader.

W.
Willem Schelfhorst
3 maanden geleden

Super tevreden! Richard heeft binnen één dag een energielabel afgegeven voor mijn woning. Snelle service!

S.
Simon Aalderink
6 maanden geleden

Goed en super snel geholpen met een BENG-berekening voor mijn nieuwe woning. Zeker een aanrader.

T.
Thomas Wilschut
9 maanden geleden
Direct een vrijblijvende prijs ontvangen?

Hoe verloopt het proces?

Afhankelijk van hoe groot het project is stemmen we de mate samenwerking af. Is er alleen een BENG berekening nodig, of zijn er meer berekeningen gewenst? Hoofdzakelijk doorlopen we de volgende stappen om tot een kloppende BENG berekening te komen:

1

Uitganspunten afstemmen

Voordat we kunnen beginnen hebben we de aanlevering van de gegevens nodig. Over het algemeen is het ontwerp van het gebouw al bekend, maar soms zijn de installaties zoals verwarming en ventilatie nog niet bekend. Hierover vindt afstemming plaats wat de behoefte is qua budget en prestatie. Op basis hiervan doen we een voorstel wat we mee kunnen nemen in de BENG berekening.

2

Eventuele revisies

Vanuit dit vertrekpunt gaan we proberen te voldoen aan de gestelde eisen. Mocht dit niet direct haalbaar zijn met de bepaalde uitgangspunten, dan zijn er verschillende opties om alsnog aan de eisen te voldoen. Dit kan beter glas zijn, maar ook de mate van luchtdichtheid van de woning. Alle opties hebben hun voor- en nadelen. Daarom overleggen we altijd met u wat de voorkeur heeft.

3

Oplevering

Als de voorgaande stappen succesvol doorlopen zijn dan wordt de BENG berekening formeel geregistreerd bij het RvO. Dit kan gezien worden als het voorlopige energielabel. Daarnaast leveren we een rapport op met daarin de genomen uitgangspunten waarmee aan alle eisen qua energieprestatie voldaan kan worden.

Leaf icon
BENG plattegrond

Wat moet ik minimaal aanleveren?

Voor het maken van een goede BENG berekening hebben wij minimaal het volgende van u nodig:

  • Plattegronden, gevelaanzichten en doosneden Plattegronden, gevelaanzichten en doosneden
  • Situatietekening Situatietekening (Impressie)
  • Installatieconcept Optioneel: Installatieconcept
  • Detailtekeningen Optioneel: Detailtekeningen

We denken graag mee met het concept om een zo goed mogelijke verhouding te krijgen tussen prestatie en kosten.

Wat als de BENG berekening met mijn voorstelde materialen niet aan de eis voldoet?

Vanuit het vertrekpunt van aangeleverde de materiaalkeuze en besproken installaties proberen we in eerste instantie de BENG berekening te halen. Mocht dit toch niet lukken, dan zullen we meedenken voor een gelijkwaardig of beter alternatief.

Stel dat er gekozen is voor aluminium kozijnen en hier esthetisch gezien niet van afgeweken mag worden. Dan kan er bijvoorbeeld een ander type glas gekozen worden, of bij het niet halen van koeling voor een betere coating. Een andere bekende methode is het aanpassen van de infiltratiewaarde, de luchtdichtheid van een gebouw (Qv10 waarde). Deze is voor de berekening makkelijk aan te passen, maar het moet in de praktijk ook bewezen worden dat deze waarde gehaald wordt. Daarom doen we dat soort aanpassingen nooit zomaar en gebeurd dat altijd in overleg.

Leaf icon
Voorlopig Energielabel BENG berekenen
Leaf icon
kosten BENG-berekening

Wat wordt er opgeleverd?

Als er een kloppende berekening is op basis van de afgestemde uitgangspunten wordt de BENG berekening geregistreerd bij het RvO. Deze BENG berekening kan gezien worden als het voorlopige Energie Prestatie Rapport. Wordt er daadwerkelijk gebouwd als voorgesteld, dan krijgt het gebouw bij oplevering exact dit defectieve energielabel.

De volgende zaken zullen minimaal opgeleverd worden bij afronden van het project:

  • Afgemelde beng-berekening voor vergunningsaanvraag Energie Prestatie Rapport dat afgemeld is
  • uitgangspunten materiaalkeuze Uitgangspunten materiaalkeuze
  • uitgangspunten installatiekeuzes Uitganspunten installatiekeuze
  • andere uitgangspunten Overige uitgangspunten

Voorbeelden van uitgangspunten zijn isolatiewaardes, merken en types van bijvoorbeeld het verwarming- of ventilatiesysteem, U- en g-waardes van glas of de Qv10 waarde.

Direct een vrijblijvende prijs ontvangen?

Wat is een BENG berekening?

Een BENG berekening is een relatief nieuwe bepalingsmethode, verplicht om op te nemen als onderdeel van de omgevingsvergunning. Het is verplicht een BENG berekening op te nemen in de omgevingsvergunning, voorheen bouwvergunning genoemd, per 1-1-2021. Voor 2021 werd dit de EPC-berekening genoemd. Met behulp van deze BENG berekening wordt inzichtelijk gemaakt hoe er voldaan kan worden om aan de minimale eisen van energieprestatie te kunnen voldoen.

Wat zijn de BENG indicatoren?

1

Primaire energiebehoefte

EP1: De energiebehoefte op basis van de constructie, de zogenoemde ‘schil’, van het gebouw. Deze indicator wordt uitgedrukt in kWh per m² per jaar.

2

Primair energiegebruik

EP2: Hoe invulling wordt gegeven aan de energiebehoefte van EP1. Daarmee gaat EP2 over de installaties van het gebouw, zoals verwarming en ventilatie.

3

Aandeel hernieuwbare energie

EP3: De derde indicator gaat over het percentage hernieuwbare energie, oftewel hoeveel procent van het gebruik duurzaam opgewekt wordt. Bijvoorbeeld met zonnepanelen.

De 4e eis is de TO-juli. Dit is een kengetal dat representatief is voor het kans tot oververhitting van het gebouw in de zomer.

Voorbeeld van een BENG Berekening

Leaf icon
Een voorbeeld van het resultaat van een BENG berekening

In dit voorbeeld van een BENG berekening zie je de restultatenpagina van de BENG berekening. BENG 1, 2, 3 en TO-Juli zijn behaald. Daarnaast is een overzicht te zien waarin het geschatte energiegebruik is opgesplitst in de verschillende deelgebieden, zoals verwarming, tapwater et cetera.

Onze antwoorden op de meestgestelde vragen

De letters BENG staat voor Bijna Energie Neutraal Gebouw.

Deze term is voor voor gekozen om een nieuwe weg in te slaan om onze gebouwen in Nederland zo duurzaam mogelijk te maken. BENG berekenen is de vervanger voor de oude EPC-berekening. BENG is verplicht gesteld vanaf 1-1-2021.

Het berekenen van de BENG is verplicht gesteld voor nieuwe gebouwen en bestaande gebouwen per 1-1-2021. Er zijn wel uitzonderingen zoals een gebouw met een industriefunctie. Voor bestaande woningen geldt dat je alleen een BENG berekening moet laten maken als je de woning ingrijpend gaat veranderen. Met ingrijpend wordt bedoelt dat je 25% of meer van het totale woonoppervlak gaat aanpassen of uitbreiden.

Bij een BENG berekening wordt de eis opgesplitst in meerdere onderdelen, waarbij je bij de BENG 1 eerst gaat kijken naar de energiebehoefte van het gebouw zelf. Hierdoor wordt eerst besparing op je energiebehoefte afgedwongen. Daarna ga je kijken naar de manier van opwekken en hoe je kan realiseren om dit zo duurzaam mogelijk te doen. Bij DE EPC berekening stond alles onder dezelfde eis, waardoor bovengenoemde zaken te makkelijk uitwisselbaar waren.

De EPC berekening is de voorloper van de BENG berekening. Het staat voor Energie Prestatie Coëfficiënt. Het is een index die de energetische efficiëntie aangeeft voor een gebouw. De berekeningen zijn gebaseerd en vastgelegd in de norm NEN 7120, die op haar beurt weer de normen NPR 2916 (Utiliteitsbouw) en NPR 5128 (Woningbouw) vervangt. DE EPC berekening is al sinds 1995 een verplicht onderdeel bij het indienen van de bouwaanvraag.

Als het primaire fossiele energieverbruik als resultaat van een BENG berekening op nul uitkomt, betekent niet dat het een nul-op-de-meter woning is. Het verschil zit in de huishoudelijke apparatuur. De BENG gaat alleen uit van gebouw gebonden verbruikers, zoals de verwarmingsinstallatie, ventilatie of koeling. Bij een nul-op-de-meter woning of gebouw gaat het een stapje verder. Hier wordt alle huishoudelijke apparatuur ook meegenomen. Om nul-op-de-meter te creëren bij een BENG berekening zul je dus flink negatief uit moeten komen met het elektriciteitsverbruik, voor het compenseren van de overige apparatuur.

Gasloos wonen is niet per definitie gekoppeld aan de BENG. De BENG eisen zijn er vanaf 1-1-2021, gasloos wonen is al verplicht gesteld per 1-7-2018 in het kader van de wet VET (Voortang Energietransitie). Vanaf die datum was het bij een vergunningaanvraag niet meer toegestaan een gasaansluiting te hebben.

Het klopt inderdaad dat er in zowel de BENG 1 als de BENG 2 hernieuwbare energie gewaardeerd wordt. Wanneer het gebouw goed scoort op het aandeel hernieuwbare energie (BENG 3), dan scoort het vaak ook goed op het primair fossiel energiegebruik (BENG 2). Daarentegen betekent een laag primair energiegebruik (BENG 2) niet automatisch dat het aandeel hernieuwbare energie ook hoog is (BENG 3). Een laag primair fossiel energiegebruik zegt in dat geval meer over de invulling van de lage energiebehoefte, niet de manier waarop het is opgewekt.

In een BENG berekening wordt er ook een eis gesteld aan de beperking van de kans op oververhitting. Deze TO-Juli waarde moet onder de 1.20 blijven is de eis. Deze eis is per definitie te halen door het toepassen van koeling, maar dit is zeker niet verplicht. De eis is ook te halen door voldoende aandacht te besteden aan het beperken van de kans op oververhitting. Bijvoorbeeld door rekening te houden met oriëntatie van het gebouw, overstekken op de zuidgevel, zonneweringen of voorzieningen om ’s nachts extra te kunnen ventileren.

De kans is groot dat er duurzame energie hetzelfde bedoelt wordt als hernieuwbare energie. Echter zit het verschil in dat de Europese regelgeving gebaseerd is op de term ‘hernieuwbare energie’ (renewable energy). Hieronder vallen energiebronnen als zon- en waterkracht, maar ook biomassa. De Europese regelgeving is volledig op deze definitie gebaseerd. Dat is bij duurzame energie minder van toepassing, daarom spreken we in het kader van de BENG altijd over hernieuwbare energie.

Dit is mogelijk door verschillende versies van de rekensoftware. Dit kan ontstaan ondanks exact gelijke invoer in beide versies.

Daarnaast komt het vaak voor dat er verschillen in de praktijk ontstaan. In de BENG berekening voor de vergunningaanvraag wordt er uitgegaan van bepaalde uitgangspunten. Als deze uitgangspunten niet gehandhaafd worden, of niet op een correcte manier te bewijzen zijn, kan dit een probleem zijn bij het meenemen van deze uitgangspunten. Hierdoor kunnen verschillen ontstaan.

Contact opnemen

Heb je een andere vraag?

Neem contact op
Bel Mail App Offerte